Vluchtgoud

VluchtGoud gaat over de mysterieuze werkelijkheid van Jan Jacob Slauerhoff die samenvalt met die van Margje Wittermans. Over de diepste wens om een vluchtweg te vinden die je wegvoert uit je eigen tijd. Een onderneming die alleen kan slagen in een gedicht, in een roman, een lied of een toneelvoorstelling.
Margje neemt het publiek mee aan boord, mee op haar vluchtreis. Om te beseffen dat zelfs achter de laatste horizon geen werkelijke bestemming ligt.

Vluchtgoud is het schrijversdebuut van Margje Wittermans.
In Vluchtgoud wordt op een theatrale manier het ‘Slauerhoff syndroom’ verklaard. Het ‘Slauerhof syndroom’ is een haat-liefde verhouding met het land waar je van weg wilt, maar nooit helemaal van loskomt.

In deze voorstelling zoekt Margje Wittermans vertellend en zingend via de gedichten van Jan Jacob Slauerhoff en via de deunen van de trekzak van Remco Sietsema, een antwoord op de vraag waarom het ‘Slauerhoff syndroom’ ook in haar huist.

Credits: spel: Margje Wittermans & Remco Sietsema (trekharmonica)
Tekst: J.J Slauerhoff & Margje Wittermans, Muziek: Cees van der Poel & Remco Sietsema, Eindregie: Joop Wittermans, Poster & fotografie: Greetje Mulder. Met dank aan: Tryater, Stg Melanie, Oerol festival, Annelies de Ridder & Chris Oelmeijer.

fotografie © Greetje Mulder

Toen ik als klein meisje tegen de zee schreeuwde, vol verwondering naar al die schepen keek, de schippers met wilde  haren van het dek af zag komen, ik als net afgestudeerde Toneelschool student van 21 jaar achter de bar werkte op Vlieland en deze schippers en kapiteins aan mijn bar had zitten, begreep ik mijn zeeroep. Een diepgewortelde aantrekkingskracht naar de zee. De Vrijheid. Ik begreep toen waarom Slauerhoff mij zo diep raakte. Waarom deze dichter zo diep in mij geworteld zit. Het verhaal van Slauerhoff, zijn prachtige gedichten, zijn Zeeroep, zijn liefde voor de vaak bezeilde kusten, laat ik horen in VluchtGoud. Doorsneden met mijn Slauerhoffsyndroom en de dronken verhalen die mij diep raakten daar aan mijn bar. Deze verhalen zal ik vertellen als een kleine Knier, als een stoere zeevrouw die zich als man moest verkleden om aan boord te mogen. ‘IK WOON ZOO VER VAN ZEE, ZOO DICHT BIJ HAAR; ‘T STORTEN DER BRANDING KAN MIJ HIER NIET TREFFEN. HOE KAN IK ZOO WANHOPIG KLAAR BESEFFEN DAT IK WEER SCHEEP ZAL GAAN, VOOR ‘T EIND VAN ‘T JAAR.’

Première: Oerol 2015
Limburg Festival 2015
Bellevue 2015
Kunst in de Kamer 2016/2017/2018
Veronicaschip 2017
Festival Puur la Clusure Ardennen juni’17
Noorderzon festival Groningen Aug’17
tickets https://www.noorderzon.nl/programma/programma-items/margje-wittermans

Boekingen ga naar Contact.  

Cd is te bestellen via Contact. 10,00 euro

★★★★☆ MUZIEKTHEATER
VERLANGEN NAAR DE ZEE IN INTIEM THEATER
Door Kester Freriks gepubliceerd 15 juni 2015
Het weidse wad, de duinen, de Noordsvaarder, het bos: dat zijn vanzelfsprekend de mooiste theaters van Oerol-eiland Terschelling; maar verborgen in de straatjes van West-Terschelling bevindt zich een juweel van een vestzaktheater, het West-End Theater. Hier staat de tijd stil ergens in de jaren veertig: gouden lijst, versierselen, bustes van Charlie Chaplin en Marilyn Monroe. Dit theater moet gekoesterd worden als het mooiste van de eilanden, misschien wel van Nederland. En hier treedt tijdens Oerol 2015 Margje Wittermans op met haar programma VluchtGoud. Melancholieke, opgejaagde gedichten van de meest rusteloze dichter van Nederland, J. Slauerhoff (1898-1936) krijgen een prachtige vertolking, als lied, als gereciteerd vers. Met begeleiding door Remco Sietsema op trekzak is het helemaal een parel van een voorstelling. Lees verder –>