Walhalla

Walhalla is een open en actueel programma met toneel, muziek, eten, optredens, gesprekken en presentaties waarin het thema ‘idealisme’ wordt uitgediept. In een gevarieerd voorprogramma wordt over dit onderwerp van gedachten gewisseld. Aansluitend wordt er op locatie gekookt en kunnen bezoekers aanschuiven in het sfeervolle ‘restaurant’ in het decor. Vervolgens speelt het gezelschap drie toneelvoorstellingen over een wereldverbeteraar, in opdracht van Het Zuidelijk Toneel geschreven door Erik-Ward Geerlings, Peter De Graef en Marijke Schermer. Tussendoor is er muziek en tijd om wat te drinken en ‘socializen’.

Maatkamer heeft iets gehad met een minderjarig meisje, zijn eerste huwelijk is mislukt, zijn tweede is geen succes én hij is geschiedenisleraar. Dit geeft aanleiding om te denken dat Maatkamer een gefrustreerde man is. Hij had meer van het leven verwacht. Zijn medewerking aan een wetenschappelijk onderzoek ziet hij dan ook als een mogelijkheid om zich te rehabiliteren.

D’r was daar ook een hond… kan worden gezien als een onderzoek naar de menselijke psyche waarbij de verschillende afsplitsingen van die psyche worden vertolkt door verschillende spelers. De wereldverbeteraar maakt de veelvoorkomende daad van zelfmoordcommando’s belachelijk. Met een laatdunkende houding beweert hij dat je moeilijk kan argumenteren met die lui en verzint iets dat nóg erger is.

Laat de Arabieren binnen ironiseert de bejubelde westerse vrijheid. Alexandra is de elfjarige dochter van een kritische schrijver bij wie het linkse vuur gedoofd is. De schrijver wordt streng bewaakt omdat hij in zijn nieuwste boek betoogt dat de democratie moet worden afgeschaft en er een dictatuur moet komen van bejaarde linkse intellectuelen. Alle ontwikkelingen lijken logisch tot de toevallige ontmoeting met een Arabier.