Waarom Truus

‘Kinderen, als we stoppen op het station in Emmerich stapt de vrouw met de paraplu in de trein. Ze schreeuwt. Ze loopt de trein door en ze schreeuwt heel hard, zoals misschien wel jullie vader doet als hij heel boos is. Ze schreeuwt dat jullie moeten blijven zitten en dat je je niet mag verroeren. Dan is er een man bij haar, een soort conducteur, en eigenlijk schreeuwt ze omdat hij dat wil, want ze is helemaal niet boos; ze doet alsof ze boos is zodat de man jullie met rust zal laten.’

Geertruida Wijsmuller (1896-1978) was een Nederlandse verzetsvrouw die voor en in de Tweede Wereldoorlog Joodse kinderen en volwassenen in veiligheid bracht.
Ze heeft de levens van meer dan 10.000 Joodse kinderen gered. Toch is ze nauwelijks bekend. Tijd om het verhaal van deze daadkrachtige vrouw te vertellen, want haar heldhaftige werk grenst aan het ongelooflijke.

Margje Enna Wittermans (1979) is actrice, zangeres en theatermaakster. Studeerde in 2001 af aan de Arnhemse Toneelschool en is sindsdien werkzaam bij verschillende Theatergezelschappen en maakt haar eigen voorstellingen.

Bij het inspreken van een documentaire over Truus Wijsmuller, raakt Margje geëmotioneerd.
Was het de daadkracht van Truus die haar trof?
Of misschien het besef dat alles mogelijk is als we ons niet laten leiden door angst?
Of trof het Margje op een dieper niveau? Was het geheim dat ze al een tijd met zich meedraagt de reden dat ze zich zo verbonden voelt met Truus Wijsmuller?
In de voorstelling ‘Waarom TRUUS’ gaat ze op zoek naar deze verbondenheid en geeft ze gestalte aan een vrouw die zich door niemand liet stoppen in haar werk om anderen te redden.

Spel: Margje Wittermans
Regie: Bruun Kuijt
Muziek: Janos Koolen
Genre: Toneel, muziektheater
Geschikt voor educatie, Theater na de Dam
Duur: 75 minuten
Boekingen: CasGoud Theaterproducties/ Margje Wittermans Producties

Waarom truus? Publ.foto

foto: Jelle Kuiper

‘U moet begrijpen: ik kom uit een liberaal gezin, waar altijd de leus is geweest: denk erom, altijd als het nodig is opkomen voor de mensen, die het meest verdrukt zijn. En daarom ben ik dus van huis uit gewend om altijd op te komen voor de mensen die het werkelijk ook verdienen en nodig hebben.’

2022

23 februari Theater de Leeuw Arnhem (try out)

28 april Theater Winsinghhof Roden

29 april De Lawei Drachten

1 mei De Boerderij ’t Spant Huizen

4 mei Breede Beek Nijkerk

5 mei De Vest Alkmaar ( Première )

8 mei De Koornbeurs Franeker (matinee 15:00 uur )

18 juli Theaterweek Stortemelk Vlieland

24 & 25 augustus Limburg Festival

27 & 28 augustus Noorderzon Festival

2023

4 mei Walhalla Rotterdam

Het beeld van Truus en haar kinderen werd na de première in Alkmaar door de Truus Wijsmuller stichting aan ons uitgereikt.

**** sterren LC Leeuwarder Courant **** sterren!   

Waarom Truus

https://www.baarnschecourant.nl/premium/lokaal/activiteiten/811795/baarnse-brengt-truus-wijsmuller-op-de-planken